Tuesday, December 25, 2007

26. Pilipović Branko

Odmah da vam kažem kako me ovaj cijeli projekat prozivke baš raduje. Istina je da smo bili najbolji razred na svijetu i red je da se to malo dokumentuje. Pa da krenemo.

Iz Sarajeva izlazim krajem opasne ’94. i trčećim korakom upućujem se ka Zagrebu. Tamo sam se ponovo spanđao sa djevojkom Lejlom pa smo se malo poslije i vjenčali. U Zagrebu sam upisao Fakultet računarstva koji sam počeo još u Sarajevu, ali mi vrag nije dao mira, pa sam se ‘95-te uputio za Ameriku. Destinacija Boston. E, tu sam konačno zabio zastavu, završio te kompjutere, postao inženjer i trajno se izgubio u svijetu američkih korporacija (help me). Elem, sad nas je četvero. Zoya ima 7, a Adrian 3 godine. Slike uredno prilažem. Boston je pun Bosanaca i to onih finih pa smo ovdje nekako kao kod kuće. A doma idemo svako ljeto što u Sarajevo što u Dalmaciju. Na moru i viđam Ješić Ivana jer smo dole u istom mjestu. U Sarajevu posjetim Elmu, a i ona mene ovdje. Čitam na blogu kako me javno proziva što sam dobio keca kad sam se javio da odgovaram biologiju i ja ću joj to već nekako vratiti. Ceca mi je blizu, tu u Torontu, i vidjeli smo se sto puta. Stana je u Parizu, vidjeli smo se par puta. Postala je majka što me neće spriječiti da joj se na ljeto uvalim na par dana ako budem letio kroz Pariz. U vankuveru nas, vjerovatno već znate, ima bar troje (Nešo, Bilja, Sneža). Čuli smo se par puta i, majke mi, prvom prilikom idem da ih vidim.

Dijanu i Ikonu nisam nikako vidio, ali smo od nedavno u konaktu s emailom. Na Vesnu Vujović sam naletio jedne zime u Sarajevu, možda 2001. ili 2002., i zajedno smo obišli sva viđenija mjesta u gradu i proslavili sve moguće praznike. Uvijek sam govorio da je Vesna najbolja noga Druge gimnazije i vjerujem da nisam puno pretjerivao. A jedne sam noći, u jednom zadimiljenom jazz baru uočio i Đozu iza bas gitare. Poslije smo popili par pića. Nikad neću zaboraviti kako mi je rekao da je bio u Americi i da tamo nema kafe. Kako ba nema, upitah ga ja, a on objasni kako meraka u toj kafi nema. I kad mi god ovdje uvale filterušu od pola kile, pa još se sav ispržim, sjetim se starog mudraca Đoze kako je to lijepo sumirao.E-mail: brankop2000@yahoo.com

No comments: